
10 tips voor het stylen van jouw borrelplank
Share
Een goed samengestelde borrelplank is meer dan alleen lekkere hapjes; het oog wil ook wat! Met een paar simpele stylingtips kun je van jouw borrelplank een echte showstopper maken die meteen in het oog springt en je gasten verrast. Hier zijn de beste tips om je borrelplank visueel aantrekkelijk, georganiseerd en indrukwekkend te maken.
- Kies de juiste plank of schaal
Voordat je bedenkt wát je op je plank legt, moet je de keuze maken voor welke plank jij gaat. Wil je je ingrediënten netjes ordenen in secties, dan kan een rechthoekige plank handig zijn. Vind je het leuk om je ingrediënten mooi uit te stallen, dan is rond wellicht een goede optie! Maak je een plank met veel kazen die je graag koel houdt, kies dan voor een marmeren of stenen plank. Voor een meer rustieke, bourgondische uitstraling is hout de way to go.
- Varieer in kleur, contrast en vorm
Wil je dat jouw plank er echt uitspringt? Zoek dan een mix van verschillende kleuren ingrediënten bij elkaar. Denk bijvoorbeeld aan rode druiven, groene olijven, verschillende kleuren kaasjes en paarse vijgen. Met hoe je je ingrediënten snijdt, kun je een speels effect toevoegen aan je plank: snijd je fruit eens in sterretjes en leg je kaas eens in een zigzag-patroon in plaats van recht. Dat oogt meteen een stuk professioneler!
- Speel met textuur en hoogte
Varieer hoe je ingrediënten op je borrelplank legt; gebruik kleine schaaltjes voor bijvoorbeeld olijven, leg losse ingrediënten als nootjes op kleine hoopjes en kies hapjes met verschillende texturen. Kies bijvoorbeeld voor een combinatie van brood, dipstokjes en crackertjes. Zo ziet je borrelplank er al snel dynamischer en interessanter uit.
- Maak er een geheel van
Door te beginnen met de grotere onderdelen van je borrelplank, zoals kazen of ongesneden vleeswaren, creëer je eenvoudig wat structuur. Met kleinere ingrediënten kun je vervolgens de open ruimtes opvullen. Door weg te blijven van de randjes voorkom je dat er ingrediënten van je plank vallen of dat je plank er overvol uit gaat zien.
- Gebruik versiering voor een prachtige afwerking
Versieringen zoals verse kruiden en eetbare bloemen voegen kleur, geur en een natuurlijke touch toe aan je plank. Je kunt ook kiezen voor een statement piece, bijvoorbeeld een mooi schaaltje of exotische fruitsoort.
- Zorg dat alle hapjes makkelijk te pakken zijn
Snijd de kazen alvast aan zodat gasten gemakkelijk een stukje kunnen pakken. Dit nodigt uit om gelijk te beginnen, zonder aarzeling. In Frankrijk is dit echt een etiquette. Charcuterie is eenvoudig op te rollen tot een roosje, waardoor je plank er direct chiquer uit ziet en het makkelijker te pakken is. Plaats je dippers rondom je dips: zorg dat de verschillende elementen die je samen eet, ook bij elkaar in de buurt liggen.
- Maak het praktisch
Hoewel eten met je handen een beetje hoort bij een borrelplank, zit niemand te wachten op vieze vingers. Voeg prikkertjes of vorkjes toe bij vleeswaren en olijven, zorg voor mesjes en lepeltjes bij kaas, dips en smeersels. Bij kaas wordt het altijd aangeraden om ze van mild naar sterk te eten. Je kunt dit makkelijker maken voor je gasten door de kaasjes ook in deze volgorde op je plank te leggen.
- Kies een thema
Om van jouw borrelplank een mooi geheel te maken, kun je ervoor kiezen om een thema aan te houden. Dit kun je bijvoorbeeld doen aan de hand van de seizoenen. Denk aan pompoen en vijgen in de herfst en aardbeien en burrata in de lente. Een ander thema kan gebaseerd zijn op een kleurenpalet of regio: ga je voor Grieks met olijven, feta, gedroogde tomaten, of kies je voor Frans met brie, druiven en baguette?
- Werk met patronen
Je borrelplank wordt visueel nog aantrekkelijker en interessanter door gebruik te maken van symmetrie of patronen. Maak golvende lijnen of cirkels en speel met diagonalen. Langs de rand kun je juist kiezen voor strakke lijnen en hoekige patronen. Stapel items zoals plakjes fruit of kaas op elkaar in gedraaide torentjes. Dynamisch én chique.
- Less is more
Hoewel more soms echt more is en je natuurlijk wil uitpakken, dien je te voorkomen dat er te veel keuze is op je plank. Ga na welke elementen je graag samenvoegt en welke misschien minder goed bij elkaar passen. Je kunt beter kiezen voor 2 soorten charcuterie, 2 kaasjes en een lekkere dip, dan dat je ingrediënten elkaar ondersneeuwen. En eerlijk, dat kaasje dat je laat liggen is een goed excuus voor de volgende borrelplank. Toch? ;)